T.C. Umurbey Belediyesi - Hoşgeldiniz

Telefon : 0286 542 70 09

Umurbey’de Yetişen Ürünler

Ana Sayfa » UMURBEY’DE YAŞAM » Umurbey’de Yetişen Ürünler

UMURBEY’ de Yetişen Tarımsal Ürünler

Umurbey’ de  polikültür tarım yapılmaktadır. Türkiyede üretimi yapılan Tarım ürünlerinden çay, muz ve narenciye hariç tüm meyve ve sebze çeşitleri Beldemiz de  yetiştirilmektedir. Özellikle meyve yetiştiriciliği konusunda Beldemiz  önemli bir potansiyele sahip olup, Çanakkale’de yetiştirilen Şeftali ve Nektarinin % 73’ü  Umurbey’de yetiştirilmektedir. Yetiştiriciliği yapılan ürünlerden nektarin ve şeftali ihraç edilmektedir.

   Şeftali ve Nektarin
Umurbey , Türkiye Genelinde Şeftali ve Nektarin üretimi yapılan bölgeler içerisinde önemli bir yere sahiptir. Türkiye’nin en kaliteli ve en lezzetli Şeftalisi ve Nektarini Umurbey’de yetiştirilmektedir. Umrubey Şeftalisi ve nektarinindeki renk özelliklerini Türkiye’nin hiçbir yerinde bulmak mümkün değildir. Bu nedenle 20 civarında ihracat firması, şeftali ve nektarin üretim sezonunda Umurbey’e gelmekte ve ihracat için şeftali ve nektarin alımı yapmaktadır.

Umurbey Beldesinde yıllık şeftali ve nektarin üretimi 155.000 ton civarındadır. Üretim miktarı yıllara göre değişmektedir. Üretilen şeftalinin yarısına yakını ihraç edilebilmektedir. Umurbey’de bulunan şeftali bahçelerinde damlama sulama sistemleri ile sulama yapılmakta, modern tekniklerle üretim yapılmaktadır.

Şeftali ve Nektarin meyvesinde Türkiyede yetiştiriciliği yapılan bütün çeşitlerden kurulmuş bahçeleri Umurbey’de bulmak mümkündür.Umurbey Beldemiz  Şeftali, Kiraz, Nektarin türlerinde aşı kalemi kaynağıdır. Aradığınız bütün yeni çeşitleri Umurbey’de bulabilirsiniz.

Her yıl Ağustos ayı ortalarında Umurbey Beldesinde şeftali festivali yapılmaktadır. Şeftali festivali kapsamında en güzel şeftali meyvesi ve en güzel şeftali bahçesi yarışmaları yapılmaktadır. Yarışmalarda 1 adeti 1 kg mı geçen Şeftali meyvelerini görebilmek mümkündür.

   Kiraz
Umurbey, Türkiye’nin en önemli kiraz üretim merkezlerinden birisidir. Yıllık 6000 ton civarı Kiraz üretimi vardır.

Umurbey Kirazı; meyve büyüklüğü, renk ve aromasıyla isim yapmış bir kirazdır. İhraç edilmesinin yanında İstanbul pazarında çok yüksek fiyatlarla alıcı bulmaktadır.

   Erik
Erik meyvesi; Umurbey beldesinde  yetiştiriciliği yapılan ve ekonomik değeri olan bir meyvedir. Çanakkale il genelende üretilen Erik Meyvesinin % 35 ‘i Umurbey’ de  de üretilmektedir. Genellikle Şeftali ve Kiraz yetiştiriciliğine uygun olmayan taban suyu yüksek ve ağır toprak yapısında olan arazilerde Erik tarımı yapılmaktadır.

Erik hasadı; Mayıs ayının başında hasat edilen Erkenci papaz, Can eriği gibi çeşitlerle başlar ve Eylül ayının ortalarına kadar hasat edilebilen Japon erik çeşitleriyle devam eder. En Çok üretilen çeşitler Erkenci papaz, Ağustos papazı, Angeleno, Friar, Black Amber, Fortune, Autumn Giand ve Black Diamond çeşitleridir.

Erik meyvesi genellikle iç pazarlarda taze olarak tüketilmektedir. Ancak Angeleno gibi Japon çeşitleri soğuk hava deposunda muhafaza edilerek birkaç ay sonra da tüketilebilmektedir.

   Elma
Beldemizde yılda 15.000 ton civarı elma üretimi vardır. Elmanın diğer meyve türlerinden farklı olarak 6-8 ay gibi uzun bir süre depolanabilmesi ve böylece 10 ay gibi uzun bir süre taze tüketimi yapılabilmektedir. Ayrıca meyve suyu, konserve, dilim konservesi, marmelat, reçel, sirke ve kurutulmuş olarak da tüketilmektedir.

   Hurma
Trabzon hurması çeşitlerinin çoğu, soğuk depoda -1 ve 1 derecede ve % 80-90 nisbi nemde 2-4 ay kadar muhafaza edilebilir. Beldemizde yılda 5.000 ton civarı hurma üretimi vardır. Eylül ayının üçüncü haftasında erkenci çeşitlerle başlayan pazarlama periyodu, geççi çeşitlerle kasım ayının ikinci haftasına kadar devam eder. Geççi çeşitlerin meyveleri toplanmadığı takdirde, yaprakların dökümünden sonra da ağaç üzerinde kalabilmektedir.

Son Eklenenler

T.C. Umurbey Belediyesi Kurumsal Websitesi - 2020