T.C. Umurbey Belediyesi - Hoşgeldiniz

Telefon : 0286 542 70 09

Umurbey Genel Yapı

Ana Sayfa » UMURBEY’DE YAŞAM » Umurbey Genel Yapı

Umurbey’de yaşam

Büyük ölçüde meyvecilik ile geçimini sağlayan Umurbey, sakin yapısı ve insanların sıcak tavırları dikkat çeker. Doğası ve tarihi değerleri ile Umurbey, Çanakkale’nin en önemli tardım beldelerinden biridir. Şirin, gürültüden uzak, bereketli toprak yapısı ile bolluk içinde, organik yaşam hayatının önemli merkezlerinden biridir.

“Yeşillikler Diyarı, Türkiye’nin meyve deposu” Umurbey’de yaşam, insanların birbirine olan saygı ve sevgisinin güzel örneklerinden biridir. Meyve bahçelerinden geçerek; sahili denize kadar uzanan Umurbey’in her bir köşesi ayrı bir dünya cennetidir…

UMURBEY

Genel Bilgiler
Umurbey beledesi Çanakakle İli lapseki İlçesindedir. İl Merekzine 25 km, Lapseki İlçesine 15 km mesafededir.Umurbey Beldesi’nin Yüzölçümü 20.858 km olup, 2.600 Nüfusa sahiptir.

Coğrafyası
Umurbey Beldesi , Marmara Bölgesinin; Güney Marmara bölümünde yer alan Çanakkale İline bağlı Lapseki ilçesinin beldesidir. Doğusunda Lapseki, kuzeyinde Çan, batısında Çanakkale; güneyinde ise Çanakkale Boğazı ile çevrilmiştir. Boğazın karşı kıyısında Gelibolu İlçesi bulunmaktadır. Umurbey Çanakkale Boğazının orta kesimindeki konumuyla Asya ile Avrupa`yı birbirine bağlayan yolun 15km uzaklıktadır. ülkemizin önemli ulaşım yollarının kavşak noktasında yer almaktadır. Hergün birer saat aralıklarla Lâpseki-Gelibolu, Çardak-Gelibolu arası feribot seferleri yapılmaktadır. Stratejik bir konuma sahip olan Beldemiz  aynı zamanda doğa güzelliği ile de ünlü şirin bir beldedir. Beldenin  yüzölçümü köyleri ile birlikte 955 Km 2 dir. Matematik konumu ise 40 derece 20 dakika kuzey enlemi ile 26 derece 42 dakika doğu boylamının kesiştiği noktada yer almaktadır.

İklim
Umurbey`in yıllık ortalama sıcaklık değeri 13.9 °.dır.Ortalama sıcaklıklar bakımından hiçbir ayın ortalaması 5° nin altına düşmez.Nitekim kışın bile ortalama sıcaklık 5.8° dir.Yaz mevsimi ortalama sıcaklığı ise 23 ° dir.En soğuk ay 5.5°le Ocak,En sıcak ay ise 25.1° ile Ağustostur. Umurbey de son yıllarda ölçülmüş en yüksek sıcaklık Temmuz 98 döneminde kaydedilmiş olup 38,7°,en düşük sıcaklık Mart 87 de kaydedilmiş olup -7,9° dir. Don olayının meydana geldiği aylar Aralık 4.2 gün, Ocak 8.1 gün, Şubat 6.7 gün ve Mart 4.3 gün olup bitkilerin dinlenme dönemine rastladığı için bitkilere zarar vermez. Yıllık ortalama yağış miktarı 648 mm.dir. Yağışın %43`ü kış,% 28`i sonbaharda,% 22`si İlkbaharda,%7 ‘si de yaz mevsiminde gerçekleşmektedir. Yıllık ortalama doğal nem % 80`dir.Bu oran Çanakkale İl merkezine göre daha yüksektir. Umurbey’in Marmara Denizine komşu olması nedeniyle Marmara Denizi üzerinden esen poyraz rüzgârlarının nem oranını artırıcı bir etken olduğu söylenebilir. Bulutluluk oranı yıl boyunca düşük bir seviyededir. Yıllık ortalama bulutluluk oranı 4,4`dür.Rüzgârların yapısı incelendiğinde kuzeydoğu`dan esen poyraz rüzgârının yıl boyunca etkili olduğu ortaya çıkmaktadır. Yıllık esme sayısı oranı %56,7`dir.İkinci hâkim rüzgâr güneybatıdan esen lodos rüzgârıdır. Yıllık esme sayısı oranı % 13,5`dir.Kuzeyden esen yıldız rüzgârının yıllık esme sayısı aranı % 8,5, güneyden esen kıble rüzgârının yıllık esme sayısı oranı ise % 9,3 dir. Doğu rüzgârının, kuzeybatıdan esen karayelin ve güneydoğudan esen keşişlemenin esme sayıları daha düşüktür. İlçe ana çizgileriyle Akdeniz ikliminin etkisi altındadır.

Yer şekilleri
Biga yarımadası ve Beldemiz  mezozoik zaman(ikinci zaman)dönemi Kratese de oluşmaya başlamış ve üçüncü zaman Tersiyer`in Eosen ve Oligosen dönemlerinde oluşan tortular yer almıştır. Bu dönemde volkanik serpintilerde geniş alana yayılmıştır. Dördüncü zaman Antropozoik (Kuaterner) başlarında yani günümüzden iki milyon yıl önce ilçemizde ve çevremizde çökmeler meydana gelmiş, bu hareketlerle Marmara Denizinin bulunduğu yerdeki sığ kalıntı gölü çökmüş ve derinliği 1000 metreyi aşan bir çanak oluşmuş bu göle dökülen akarsu vadilerinin çökmesiyle bugünkü jeomorfolojik yapı ortaya çıkmıştır. Bu şekilde Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi oluşmuştur. Çanakkale Boğazı 60 km. uzunluğunda 3,5 km. genişliğindedir. Boğazda iki türlü akıntı vardır. Marmara`dan Ege`ye üst akıntı, Ege`den Marmara`ya doğru bir alt akıntı olmaktadır.

Dağlar
Umurbey`de arazi genel olarak dağlık ve engebelidir. Dağlar Çanakkale Boğazına paralel olarak uzanırlar. Bu nedenle kıyı kesimlerinde Çardak, Umurbey ve Lâpseki delta ovaları yer alır. İç kesimler ise fazla yükseltisi olmayan yer yer akarsu vadileriyle yarılmış engebeli alanlarla kaplıdır.

Koru ve Asmacık Dağları: Bu dağlar Karaömerler köyüne bağlı Dumanlı obasından başlayarak, doğu istikametinde uzanırlar. En yüksek yeri Yaylalar köyü yakınındaki Asmacık Tepesi`dir. Yüksekliği 750 m.dir.

Ovalar
Belde dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip olduğu için ovalar geniş yer tutmaz. Ancak kıyı kesimlerinde deltalarla oluşmuş ovalar vardır. En büyük ovası Umurbey ovasıdır. Umurbey Lâpseki arasında 10 km. uzunluğunda plato görünümünde hafif engebeli bir alan vardır. Bu alandan sonra Lâpseki ovası başlar, İlçe merkezini ve çevresini içine alır. Çardak ovası ise Dalyan mevkiinden başlar, zincir bozana kadar devam eder. Bu ovaların toprakları taşınmış alüvyal topraklardan oluştuğu ve mineral bakımından zengin oldukları için toprakları verimlidir.

Mağaralar
İlyasköy de biri küçük ve birisi büyük olmak üzere doğal oluşumlu iki adet mağara vardır. Bu mağaralar toplam orta büyüklüktedir. Sındal köyünde de iki adet mağara vardır. Bu mağaralarda doğal oluşumlu olup 300 koyunu içine alacak büyüklüktedir.

Akarsular
Umurbey Beldesi  hudutları dâhilinde devamlı olarak akan önemli akarsu yoktur. Akarsuları dere ve çay şeklindedir. Bunlar yağışlı mevsimlerde akarlar. Yazın genel olarak kururlar Önem sırasına göre başlıca dereleri şunlardır.

Umurbey Çayı: Dumanlı köyü yakınlarında Kaplan dağından çıkan Ulu dere ile Aptal, Şap Dağlar eteklerinden çıkan Harmancık ve Ağılcapınar adlarındaki derecikler birleşerek koru derecesi adını alırlar, Koru deresi ile Uludere Karaömerler köyüne bağlı damlalı obası yakınlarında birleşerek batı istikametinde akar. Umurbey Bucağı civarında Umurbey çayı adını alır. Umurbey ovasından Çanakkale Boğazına dökülür. Yağışlı havalarda çok bol su taşır.

Azmak Gölü: Umurbey`in kıyı kesimlerinde derinliği 50-75 cm. civarında lagün bir göldür. Umurbey deresinin denize döküldüğü yerde boğazdaki akıntıların kıyıda oluşturduğu kıyı oku (kıyı kordonu) gerisinde oluşmuş doğal güzelliği ve gölde bol miktarda yılan balığı bulunması nedeniyle ilçemizden ve çevre ilçelerinden avlanmak dinlenmek ve piknik yapmak için buraya gelirler.

Barajlar ve Göletler

Umurbey Barajı: Umurbey kasabasının 6 km. güneydoğusunda Umurbey çayı üzerinde kurulan baraj ile Umurbey ovası ve Lâpseki ovalarında toplam 3661 hektarlık tarım alanı sulanacaktır.

Beybaş Göleti: Çanakkale İli Umurbey Beldesi  Beybaş köyünün 2 km.güneydoğusundadır. Yığılı çakıl deresi üzerinde D.S.İ. tarafından yapılmaktadır.

Son Eklenenler

T.C. Umurbey Belediyesi Kurumsal Websitesi - 2020